بشتابید ارسال رایگان پستی برای تمام ایران تا ساعت 12 جمعه فعال میباشد.
راهنمای خرید کارت گرافیک

راهنمای خرید کارت گرافیک


در هنگام جمع آوری و پیاده سازی یک سیستم کامپیوتری یکی از مهمترین قطعاتی که باید توجه ویژه ای داشت، کارت گرافیک (GPU) نام دارد. خرید کارت گرافیک در رقابتی که گیمرها و ماینر ها به وجود آورده اند سبب شده تا کاربران به صورت تخصصی و فنی تر وارد میدان شوند. در هنگام خرید کارت گرافیک فاکتورهای مهمی از جمله اینکه تا چه حد از سطح اجرای بازی ها را بخواهیم اجرا کنیم و یا مقدار فضای موجود درون کیس هایمان و بعضی موارد حتی نوع نمایشگر از اهمیت بالایی برخوردار می شوند.

به دلیل گران و کمیاب شدن قطعات حوزه ی آی تی از جمله کارت گرافیک در ایران باید کارت گرافیک خود را به نحوی خریداری کنیم که هم هزینه ی پایین تری بپردازیم و هم کارت گرافیکی را انتخاب کنیم که بهترین عملکرد را برای امور مربوطه داشته باشد.
در این مقاله مفصل در مورد راهنمای خرید کارت گرافیک میپردازیم تا آخر مقاله با ما همراه باشید.

انتخاب کارت گرافیک بر اساس بودجه و کاربری


میزان بودجه و اینکه از کارت گرافیک خود چه انتظاری دارید دو فاکتور خیلی مهم در انتخاب کارت گرافیک می باشند. در نظر نگرفتن این دو مورد سبب می شود که نتوانیم کارت گرافیک مورد نظر را به خوبی انتخاب کنیم.

  1. کاربری عمومی و اجرای نرم افزار های آفیس و وبگردی

  2. کاربری تولید محتوا و رندرینگ

  3. کاربری گیمینگ و گرافیکی

در کارت گرافیک های عمومی و خانگی نیاز به استفاده از کارت گرافیک اختصاصی ندارید. در این موارد همان کارت گرافیک آنبرد یا مجتمع به خوبی نرم افزار های شما را اجرا و پیاده سازی می کند. و خرید کارت گرافیک قدرتمند در چنین مواردی عملا دور ریختن پول و هزینه ی اضافه خواهد بود. شما در این موارد می توانید هزینه خود را صرف خرید پردازنده اصلی قوی تر کنید. خود پردازنده های نسل جدید i3 و i 5 و i7 می توانند نرم افزار ها و برنامه های گرافیکی روزانه و عادی شما را به خوبی اجرا کنند.

راهنمای خرید کارت گرافیک amd و nvidia


عملا هر کارت گرافیک با هر برند و سازنده ای که در بازار می بینید هسته اصلی و در واقع مغز گرافیکی شان توسط دو برند قدرتمند سازنده ی پردازنده ی گرافیکی به نام های انودیا و ای ام دی ساخته شده اند. در واقع اصلی ترین جزء هر کارت گرافیک همان پردازنده گرافیکی نام دارد.


بیشتر بخوانید: بهترین کارت گرافیک های ماینینگ 


کارت گرافیک amd با تولید پردازنده های رقابتی و اقتصادی رده بالا همواره رقیبی جدی برای انودیا محسوب می شود. در حال حاظر انودیا توانسته برتری نسبی نسبت به ای ام دی داشته باشد و کارت گرافیک های قدرتمند تری تولید و عرضه کند. انودیا در تولید کارت گرافیک های حرفه ای و گران قیمت توانسته بدون رقیب به کار خود ادامه دهد.

مشخصات اصلی کارت گرافیک ها


ممکن است در هنگام خرید کارت گرافیک با یکسری اصطلاحات درباره مشخصات و ویژگی های آن برخورد کنید، که در اینجا به آنها پرداخته شده است. مشخصاتی مثل حافظه گرافیکی، پهنای باند، باس رابط و فرکانس پردازشی و فرکانس بوست، که در همه ی کارت های گرافیک امروزی به کار برده شده است.

حافظه گرافیکی


کار اصلی حافظه گرافیکی این است که اطلاعات بازی را به طور موقتی در خود ذخیره کند و هر چه قدر این حافظه ی گرافیکی بیشتر باشد اطلاعات بیشتری را می توان ذخیره نمود و در نتیجه بازی ها و نرم افزار های گرافیکی با سرعت بیشتری اجرا و پیاده سازی می شوند. حافظه گرافیکی یکی از مهمترین مشخصه های کارت گرافیک است که به تنهایی دارای چندین مشخصه است که در زیر به یکایک پرداخته شده است. 

نوع حافظه گرافیکی


اکثر کارت گرافیک های امروزی به حافظه های GDDR5 تجهیز شده اند که هر کدام دارای سرعت و پهنای باند متفاوتی هستند. حافظه های GDDR5 سرعت حافظه 8 گیگابیت بر ثانیه را دارند. ولتاژ آن ها بین 1.3 تا 1.5 و ظرفیت هایی که این نوع کارت ها دارند، 4 و 8 گیگابایت می باشند. کارت گرافیک هایی دیگری هم هستند که از GDDR5X استفاده می کنند، که نرخ انتقال آنها حداکثر 14 گیگابیت بر ثانیه است. و از ورژن قبلی خود سرعت بیشتری دارند. این نوع حافظه ها با ولتاژ کاری 1.3 ولت نسبت به GDDR5 توان مصرفی کمتری داشته و در کارت گرافیک های رده بالا در ظرفیت های 4 -6-8-16 گیگابایتی موجود و استفاده می شوند.


بیشتر بخوانید: تفاوت کارت گرافیک های LHR با معمولی


کمپانی انودیا با بهره برداری از معماری تورینگ نوع جدیدتر حافظه های گرافیکی با نام GDDR6 را تحت کارت گرافیک های سری GeForce RTX برای اولین بار روانه بازار کرد. میزان سرعت حافظه گرافیکی در این کارت ها 16 گیگابیت بر ثانیه است. پس از چندی از این حافظه های گرافیکی در سری GTX و AMD radeon نیز بهره گرفتند.

باس رابط کارت گرافیک


شاید بعضی از فروشندگان کارت گرافیک به دلیل کامل نبودن اطلاعاتشان به مشتریان خود می گویند که هر کارت گرافیکی که باس رابط بیشتری داشته باشد، برای خرید بهتر است که این امر همیشه صدق نمی کند. چیپست کارت گرافیک همانند پردازنده اصلی از حافظه رم برای پردازش های خود بهره می گیرد. و باید با سرعت زیادی این انتقال داده ای با حافظه ی رم انجام پذیرد. 
باس کارت گرافیک به خطوط مسی که روی برد کارت گرافیک قرار دارند و حافظه ی رم را به پردازنده گرافیکی متصل می کنند گفته می شود. هر یک از حافظه های گرافیکی همانطور که در زیر می بینید توسط 32 رابط مسی (پهنای باس هر حافظه گرافیکی 32 بیت است) به پردازنده گرافیکی متصل شده اند. پس وقتی گفته می شود یک کارت گرافیک باس 256 بیتی دارد یعنی 8 عدد حافظه گرافیکی در 32 خط مسی ضرب می شود. شکل زیر به خوبی این مفاهیم را نشان می دهد.

راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ

پهنای باند حافظه گرافیکی و تاثیر باس رابط بر پهنای باند حافظه گرافیکی


بسیاری از افراد بر این باور غلط که برتری کارت گرافیک را داشتن حافظه گرافیکی بالاتر می دانند، کارت گرافیک خود را خریداری می کنند. معیار درست و صحیح برای خرید کارت گرافیک (بهترین معیار برای سنجیدن میزان قدرت کارت گرافیک) همان پهنای باند حافظه گرافیکی است.
پهنای باند حافظه گرافیکی به سرعت انتقال داده بین پردازنده گرافیکی و حافظه ی گرافیکی نامیده می شود. که از فرمول زیر پهنای باند حافظه هر کارت گرافیک را می توانید حساب کنید:

8/(H*B*S)

در رابطه بالا H به تعداد حافظه های گرافیگی و B هم باس رابط هر حافظه گرافیکی است که مقداری 32 است، و S هم سرعت حافظه گرافیکی مورد نظر است. با این فرمول پهنای باند همه ی کارت های گرافیک را می توانید محاسبه کنید که البته در مشخصات سایت های سازنده هر کارت گرافیک به خوبی این مقادیر محاسبه شده. طبق این توضیخات متوجه شدیم که معیار اصلی هر کارت گرافیک در واقع پهنای باند حافظه گرافیکی است نه مقدار ظرفیت حافظه گرافیکی.


بیشتر بخوانید: کارت گرافیک چیست؟+ معرفی 13 برند کارت گرافیک


سرعت کلاک کارت گرافیک


عبارت های سرعت کلاک و یا Memory Clock یا Core Clock هم ممکن است در هنگام خرید کارت گرافیک شنیده باشید. کلا دو مدل سرعت کلاک بوست و پایه داریم. سرعت بوست کارت گرافیک در واقع بالاترین میزان سرعتی است که پردازنده ی گرافیکی در حداکثر اجرای خود به آن دست پیدا می کند. سرعت کلاک پایه هم این اطمینان را به شما می دهد که سرعت پردازنده گرافیکی شما هیچ وقت پایین تر از این مقدار نخواهد شد. همانطور که در بالا گفته شد کار اصلی حافظه گرافیکی این است که اطلاعات بازی را به طور موقتی در خود ذخیره کند و هر چه قدر این حافظه ی گرافیکی بیشتر باشد اطلاعات بیشتری را می توان ذخیره نمود و در نتیجه بازی ها و نرم افزار های گرافیکی با سرعت بیشتری اجرا و پیاده سازی می شوند .

هسته ی پردازنده ی گرافیکی


تعداد هسته های پردازنده ی گرافیکی یکی دیگر از پارامترهای مهم در مشخصات خرید کارت گرافیک به شمار می آید. هسته های پردازنده ی گرافیکی همانند پردازنده اصلی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اما به نسبت از تعداد بالایی برخوردار هستند. این هسته های پردازشی در کارت گرافیک های انودیا به نام CUDA و در AMD به نام Stream Processors شناخته می شوند. در این دو کارت گرافیک سطح عملکرد را به تنهایی نمی توان فقط با تعداد هسته هایشان مقایسه کرد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که هر چه قدر در یک سری کارت گرافیک تعداد هسته ها بیشتر باشند با کارت گرافیک قوی و سریع تری روبرو هستیم. 

فناوری های G-Sync و FreeSync مربوط به انودیا NVIDIA و ای ام دی AMD


از دلایل مهمی که می توانید یکی از دو برند AMD یا NVIDIA را رد و یا انتخاب کنید، فناوری های همگام سازی تصویر جی سینک و فری سینک نام دارد. مانیتورهای گیمینگ امروزی علاوه بر امکانات فراوان از فناوری هایی نظیر G-Sync و FreeSync نیز در ساخت محصولات خود بهره گرفته اند. این دو فناوری به این دلیل ساخته شده اند تا باعث همگام سازی و تطابق نرخ خروجی کارت گرافیک و نرخ تازه سازی تصویرشوند، تا تصاویر دچار پارگی و بریدگی نشوند. پس تا اینجا یکی دیگر از فاکتور هایی که باید در هنگام خرید کارت گرافیک در نظر بگیریم نوع نمایشگری است که می خواهیم تصاویرمان را نمایش دهیم. 
پس اگر نمایشگر گیمینگ شما از فناوری G-Sync جی سینک پیروی می کند، باید به سراغ خرید کارت گرافیک های انودیا برویم. و در مقابل مانیتورهایی که مجهز به فناوری همگام‌سازی Freesync فری سینک هستند باید از کارت گرافیک های شرکت ای ام دی استفاده کنیم.

راهنمای خرید کارت گرافیک ماینینگ

در آخر چه کارت گرافیکی را خریداری کنیم


اگر می خواهید به عنوان یک گیمر بازی های خود را در رزولوشن 4k اجرا کنید، به شدت پیشنهاد می شود از کارت گرافیک هایی با ظرفیت حداقل 8 گیگابایت استفاده کنید. که البته از حافظه ی گرافیکی GDDR6 نیز برخوردار باشد. سیستمی که برای اجرا در این رزولوشن در نظر گرفته می شود، علاوه بر بالا بودن ظرفیت و پهنای باند حافظه گرافیکی، سرعت کلاک و تعداد هسته باید از پردازنده ای اصلی با 6 هسته نیز برخوردار باشد. همینطور برای هارد هم باید از حافظه های SSD در کنار حداقل 16 گیگابایت رم اختصاصی استفاده کنید. با مشاهده نمونه ارزان ترین کارت گرافیک گیمینگ می توانید به انتخابی ایده ال در این خرید دست پیدا کنید.
اگر از کاربری گیمینگ حرفه ای کمی پایین تر بیاییم به کارت گرافیک هایی برمی خوریم که کیفیت رزولوشن 1080p را دارند. برای اینکه بازی هایی روان و نرخ فریم مناسبی داشته باشیم کارت های اقتصادی متعددی در بازار برای این کیفیت رزولوشن یافت می شود. و به عنوان نمونه کارت هایی با حداقل 4 یا 6 گیگابایت در این دسته قرار می گیرند. 
نوع دیگری از رزولوشن ها به نام QHD وجود دارند که رفته رفته به جای رزولوشن 1080p در مانیتور ها استفاده می شوند. با کارت گرافیک هایی میان رده هم می توان با این میزان رزولوشن امور گرافیکی و گیمینگ را انجام داد. مثلا کارت گرافیک هایی با ظرفیت گرافیکی 8 گیگابایتی به خوبی این نوع کاربری های QHD را جوابگو می باشد. اگر مانیتور شما از فناوری هایی مثل FreeSync یا G-Sync استفاده کرده، توصیه می شود با در نظر گرفتن راهنمای خرید کارت گرافیک AMD یا NVIDIA کالای مورد نظر را خریداری کنید.
اگر هیچ یک از کاربری های گیمینگ و طراحی های حرفه ای را نمی خواهید انجام دهید، و فقط قصد وبگردی و تماشای فیلم و امور گرافیکی بسیار سبک را دارید نیازی به خرید کارت گرافیک گران قیمت ندارید. در اکثر موارد هم با همان گرافیک مجتمع آنبرد می توانید پردازش های گرافیکی سبک را انجام دهید. در این موارد شما حتی می توانید از کارت گرافیک هایی با ظرفیت های یک و دو گیگ نیز به جهت اطمینان بیشتر استفاده کنید.
برای کارهای تولید محتوا و حرفه ای و کسانی که ویدیو با رزولوشن بالا تولید می کنندو یا از برنامه های طراحی های 3 بعدی، پریمیر، اتوکد و غیره استفاده می کنند، به طور حتم باید از کارت گرافیک های رده بالای Radeon Pro یا Quadro استفاده کنند.
در نظر داشته باشید که کارت گرافیک های انودیا با توجه به اینکه قابل برنامه نویسی هستند، و طبق نیاز کاربرانش در زمینه های مختلف همچون ژنتیک که برای تعین توالی ژن به کار گرفته می شود و همچنین رباتیک و هوش مصنوعی هم برای پیشرفت پروژه های خود نیاز به کارت گرافیک های قدرتمندی همچون انودیا دارند. علاوه بر موارد فوق امروزه در استخراج ارزهای دیجیتالی هم کاربرد فراوانی دارند.

سخن آخر و نکات کلیدی راهنمای خرید کارت گرافیک AMD یا NVIDIA


  • برای خرید کارت کارت گرافیک های امروزی حتما کارتی را خریداری کنید که با نرخ تازه سازی و رزولشن مانیتورتان همخوانی داشته باشد.
  • توانایی منبع تغذیه خود را بررسی و فضای درونی کیس را هم در نظر داشته باشد.
     
  • به جای اینکه کارت گرافیک هایی دوگانه خریداری کنید و از فناوری های SLI و CrossFire بهره بگیرید، یک کارت گرافیک قدرتمند خریداری کنید.
  • برای امور سه بعدی و طراحی های ویدیویی باید از کارت گرافیک های رده بالا استفاده کنید.
     
  • تنها حجم حافظه ی گرافیکی را برای خرید کارت گرافیک ملاک قرار ندهید، عوامل دیگری مثل پهنای باند و توان پردازشی مهم تر هستند.
     
  • اگر نمایشگر مانیتور شما FreeSync است از کارت های AMD و اگر نمایشگرتان Gsync باشد باید از کارت گرافیک های انودیا استفاده کنید.
     
  • برای امور پردازشی روزانه گرافیکی نیازی به خرید کارت گرافیک گران قیمت ندارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.